Hatha yoga

Hatha yoga van Basic Yoga is die vorm van yoga die zich allereerst richt op het fysieke welzijn: door het doen van yoga oefeningen en het aannemen van de verschillende yoga houdingen (asana’s) breng je het lichaam in optimale conditie, zodat je ongehinderd al je energie tot je beschikking hebt. De geest (spirit) krijgt de ruimte in zo’n fit lichaam!

De yoga oefeningen worden gedaan op het ritme van de adem, en dat maakt dat ze niet alleen effect hebben op de spieren maar op het hele systeem van lichaamsfuncties. Daardoor ontstaat evenwicht en gezondheid.


 
Hatha yoga: voor beginners en gevorderden
 Hatha yoga is voor niemand te moeilijk; iedereen kan yoga doen naar zijn eigen mogelijkheden. Hatha yoga is daarom ook een goede vorm van yoga voor beginners. Naarmate je langer yoga beoefent zal je merken dat de houdingen natuurlijker worden, alsof je lichaam ze gaat begrijpen. Gaandeweg ga je ze steeds beter, langer en dieper uitvoeren.

Hatha yoga wordt ook wel ‘de gewone’ yoga genoemd en is geschikt voor iedereen: jong, oud, man, vrouw, lenig of met een beperking.


Voordelen van hatha yoga

  • stressverlagend
  • energieverhogend
  • bevrijdend
  • onthaastend
  • gunstig effect op de organen, klieren en het zenuwstelsel
Van hatha yoga oefeningen wordt je leniger. Je laat gaandeweg oude patronen, die zich als stijfheid in het lichaam vastgezet hebben, los. Dit maakt dat je ook mentaal flexibeler wordt. Yoga verruimt. Ook daarom is hatha yoga fijn om te doen.


Hatha yoga Leeuwarden en Schoorl

Een hatha yogales bij Basic Yoga Leeuwarden en Schoorl duurt een uur en is opgebouwd uit verschillende asana’s (oefeningen, houdingen), waarbij je even bewust het hele lichaam langsgaat en activeert. Er komen diverse ademtechnieken (pranayama) aan bod en er wordt ruimschoots aandacht besteed aan ontspanning, zowel tussen de oefeningen door als aan het einde van elke les.


Er is tijdens de les of erna altijd ruimte en tijd om vragen te stellen of iets op te merken.